Embassy of the Republic of North Macedonia in Serbia

Gospodar Jevremova 34, 11 000 Belgrade

Phone: ++ 381 11 328 49 24

Fax: ++ 381 11 328 49 67

Latest news

Османи-Дачиќ: Да се интензивира дијалогот и соработката во регионот

ОБСЕ останува посветена на поддршката на реформските процеси во Србија и во регионот, порача Претседавачот со ОБСЕ и министер за надворешни работи, Бујар Османи по средбата со првиот вицепремиер одговорен за надворешна политика и безбедност и министер за надворешни работи на Србија, Ивица Дачиќ во Белград.  „Помирувањето, градењето доверба и борбата против корупцијата. Овие важни теми, заедно со решавањето на безбедносните предизвици од климатските промени низ регионален пристап, се трите главни приоритети за Западен Балкан на нашето Претседателство со ОБСЕ. Тие се точки на поврзување, заеднички потфати, кои можат и треба да нè обединат сите“, рече Османи на средбата со Дачиќ.   Изразувајќи искрено сочувство за загубата на невините животи по немилите настани што ја погодија земјата, Османи во својство на Претседавач со најголемата регионална безбедносна организација, се фокусираше на актуелните предизвици и можности. „ОБСЕ денеска се движи низ бурни води. Руската воена агресија против Украина ги урна основните принципи на ОБСЕ. Како Претседателство, работиме на обезбедување на поддршка за функционална и флексибилна Организација, нудејќи разновидни алатки со цел да помогнеме во обновувањето на мирот и безбедноста. Наша цел е да го вратиме дијалогот и да ја промовираме соработката“, истакна Османи. Османи потенцираше дека состојбата во моментов бара колективно, одговорно одлучување, повеќе од било кога, како и задолжително зголемување на напорите за ефективен мултилатерализам, со цел воспоставување на мир и соработка. Тој изрази почит кон Мисијата на ОБСЕ во Србија, која обезбедува поддршка на државата во  градење силни, независни, одговорни и ефикасни демократски институции. „Показателите за нашата успешна соработка, меѓу другото, зборуваат за зајакнување на доброто владеење, борбата против корупцијата и поволни услови за работа на медиумите. Ги поддржуваме напорите за поттикнување на помирување во Регионот, иницијативите на граѓанското општество, поврзувањето на младите и зацврстување на улогата на жените. Недискриминацијата, меѓусебното разбирање и партиципативната демократија ќе придонесат за поголема регионалната стабилност и безбедност“, нагласи Османи. Османи истакна дека дијалогот и конструктивна соработка треба да бидат императив, изразувајќи силна поддршка од ОБСЕ за дијалогот Белград-Приштина, посредуван од ЕУ. Во тој контекст упати на важноста на состанокот што се одржа во Охрид со што дополнително се отвори патот за нормализирање на односите.   Претседавачот со ОБСЕ Османи најави дека посетата на Србија ќе ја продолжи во духот на мотото на претседавањето на Северна Македонија со ОБСЕ „За луѓето се работи“ и ќе оствари средби со претставници на граѓанскиот сектор, како и посета на теренската канцеларија на ОБСЕ во Бујановац, каде што ќе се сретне со млади луѓе од различни заедници со цел да ја нагласи клучната улога на младите во трансформацијата на општеството и градењето стабилна, инклузивна и просперитетна иднина за регионот.  

Средба на министерот Бујар Османи со новоименуваниот амбасадор на Република Србија, Невена Јовановиќ, по повод предавањето на копиите од акредитивните писма

Министерот за надворешни работи Бујар Османи денес го прими новоименуваниот вонредeн и ополномоштен амбасадор на Република Србија, Невена Јовановиќ, по повод предавањето на копиите од акредитивните писма. Посакувајќи и срдечно добредојде во Северна Македонија, министерот Османи на амбасадорот Јовановиќ ѝ изрази уверување дека за време на нејзиниот мандат ќе бидат вложени напори односите да бидат збогатени со нови содржини од заемен интерес. Покрај редовниот политички дијалог и меѓусебни консултации, во функција на надградба и продлабочување на добрососедските односи, се очекува приоритет да биде ставен на економската соработка и конкретните билатерални и регионални проекти, како инфраструктурното поврзување и отворањето на нови гранични премини, со цел олеснување на севкупната размена и комуникација меѓу двете пријателски земји. Министерот Османи ја повтори благодарноста за помошта од Србија за време на хуманитарната криза предизвикана од пандемијата КОВИД 19 и справувањето со последиците од истата.                                                                                                                                     Скопје,  7 јуни 2021

Minister Osmani presents M-CARD for our eminent persons abroad

Foreign Minister Bujar Osmani today at a press conference presented the M-CARD project, intended for persons who originate from the Republic of North Macedonia as a symbolic acknowledgement for their selfless engagement aimed at promoting the country abroad. The M-CARD is an acknowledgement and a recognition for eminent persons or individuals from the country who have shown exceptional success with their work and professionalism, and thus truly promoted North Macedonia abroad, Osmani emphasised. “As their motherland, we want to express our gratitude to them, I would say, in a symbolic manner – to pay them back, to compensate their role as promotors of the country, representing us as a country of successful and quality people”, he added. “During a longer past period, a large number of people have not only left the country, but they have achieved particular exceptional professional and social success where they are. They are successful doctors, scientists, businessmen, culture workers etc. that we want to attract to the country, strengthen their ties and create a potential for their closer involvement in our social flows”, Osmani emphasised. The idea is for such individuals to be included in a wider network that would be involved deeper in the social flows in the country. The whole process regarding the M-CARD will be coordinated by the Ministry of Foreign Affairs. The card will provide certain benefits such as free entrance at cultural events, museums and galleries, it would offer an advantage when applying for projects in the framework of programs for cooperation of the Ministry of Foreign Affairs with individuals and associations abroad, facilitate regulating the stay in the country and support in the case of new businesses opening etc. The list of benefits is being expanded in cooperation with other Government departments. The detection of such persons is planned to be started by the diplomatic missions and consular posts of North Macedonia abroad, and the awarding will be realized in a strictly determined procedure conducted within the Ministry of Foreign Affairs.  

Tourist destinations

Кањон Матка, Скопје

Крушево

Широк Сокак, Битола